Povrtnica

Salate i ostali 'složenci' od povrća, žitarica, gljiva

Povrtnica

PostPostao/la Diana dana 27 lis 2011 17:52

Povrtnica (crna rotkva) preporuča se kod bolesti svih dišnih puteva. Opere se, nožem ravno odreže cca.1-2 cm vrha i prema korijenu stožasto izdubi, ali ne do kraja, tek toliko da u udubinu stane 1-2 žličice meda (ovisi o veličini povrtnice) i potom se pletačom iglom kroz tu udubinu napravi odvodni kanalić do korjenčića i umetne med koji onda po kanaliću kaplje skupa povlačeći sobom i njen sok. Naravno sve skupa prethodno oslonimo na čašu veličine same povrtnice i poklopimo je njenim prirodnim poklopčićem. Pusti se stajati preko noći i do ujutro se nacijedi finog sokića, dok sama biljka presuši (omlohavi i gotovo da nestane).

Inače je volim na salatu:
oljuštenu tanko naribanu na ploške, s malo soli i/ili tamarija, bućinog ulja i kvasine.
Diana

Re: Povrtnica

PostPostao/la Sacreus dana 27 lis 2011 17:59

Ja ju izdubim cijelu, ne ovako komplicirano u obliku stosca, dakle da ostane podjednake debljine svugdje i napunim medom, te stavim u zdjelicu... tako se med procjedjuje kroz cijelu roktvu, sa svih strana... ujutro (ili navecer) ju samo izmigam (ocijedim, kao mokru odjecu) i to je to...

Ja sam moje doma naucio da ju ribaju na salatu s mrkvom i ciklom, lakse se pojede.. a onda su ju poceli samu.. bitno je koru ne ljustit jer je ona najbitnija...
Sacreus

Re: Povrtnica

PostPostao/la Diana dana 27 lis 2011 19:54

Sacreus je napisao/la:bitno je koru ne ljustit jer je ona najbitnija...

Ma da, vidiš, to nisam znala, obavezno sam je ljuštila za salatu. No, čini mi se da je dobar skupljač otrova iz zemlje, pa neki puta teško sjedne na želudac.
Diana

Natrag na Povrtne salate & složenci

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.